Att besiktiga bilen

Som bilägare är det viktigt att känna till att man med jämna mellanrum måste besiktiga bilen. När bilen ska besiktigas beror på slutsiffran i registreringsnumret. Har man till exempel en 4 som slutsiffra i registreringsnumret ska bilen besiktigas mellan februari och juni.

Nyare bilar behöver inte besiktigas lika ofta som äldre. En ny bil behöver besiktigas första gången först efter tre år. Är bilen äldre än fem år behöver den dock besiktigas varje år.

BilbesiktningEftersom Bilprovningens monopol avskaffades 2010 får man numera inte automatiskt en ”kallelse” när man ska besiktiga bilen. Som regel brukar alltid ett antal besiktningsverkstäder göra utskick när det är dags för besiktning. Dock är det alltid man själv som är ansvarig för att bilen blir besiktigad i tid. Besiktigas inte bilen i tid åläggs bilen med körförbud.

Vid en besiktning kontrolleras att bilen är i kördugligt skick och trafiksäker. Sådant som kollas är till exempel stommen, så den bärande konstruktionen håller och inte är rostskadad eller liknande samt hjul och styrsystem, även däcken kollas så att dessa har rätt mönsterdjup. Övriga saker som också kollas är drivsystem, bromssystem, karosseri, lysen samt dragkrok och instrumentpanel med mera.

Ett bra tips om man vill öka chanserna att klara besiktningen är att se över sin bil noggrant så att det finns några större fel, som exempelvis rost eller liknande. Ett bra sätt att säkerställa att bilen är i bra skick är att lämna in den på service innan besiktning och åtgärda eventuella fel.

Om bilen inte blir godkänd vid besiktningen åläggs den med körförbud. Vid mindre fel kan man klara sig med en anmärkning. Dock är man då skyldig att åtgärda felet och sedan komma tillbaka för att få det godkänt.