Bilservice

BilserviceAtt göra regelbunden service på sin bil är av största vikt för att bilen ska fortsätta vara i god kondition och på så sätt även få en längre livslängd. Beroende lite på hur väl förtrogen man är med bilar och bilmotorer finns det en del service man kan göra själv.

Rör det sig dock om mer avancerade byten av större komponenter i motorn som exempelvis kamrem eller liknande bör man nog i de flesta fall låta en auktoriserad verkstad sköta det hela.

Exempel på saker som är väldigt enkla att göra själv och som hjälper att hålla uppe bilens prestanda är att kolla så oljenivåer och liknande är rätt samt att lufttrycket i däcken är det rätta. Med rätt tryck i däcken kan man spara så mycket som upp till tio procent i bränsleförbrukning.

När man lämnar in en bil på service, vilket man bör göra med jämna mellanrum, finns det vissa saker man alltid bör byta för att bilen sak fungera på bästa sätt, som exempelvis tändstift. Är tändstiften gamla och slitna fungerar inte bilens förbränning på ett optimalt sätt.

Vissa delar i motorn, som till exempel kamremmen, behöver bytas betydligt mer sällan än exempelvis tändstiften. Dock ska kamremmen absolut bytas ut när den är utsliten. Skulle denna brista kan det bland annat orsaka motorhaveri. När en kamrem ska bytas beror lite på vilken bilmodell man har. Vissa kamremmar behöver bytas redan efter 10 000 mil, medan andra kan hålla i upp till 18 000 mil. Det är viktigt att man köper kamremmar av god kvalitet, får man tag på dåliga grejor kan det bli en dyr historia att måsta byta kamrem stup i ett. En försäljare vi på Automoboken haft en del att göra med i våra dagar som motorintresserade och kan rekommendera är Mekanika.se. Vi har alltid fått kvalitetsprodukter, inte minst kamremmar då till våra hobbyprojekt med att rusta upp gamla Volvobilar.

Dock bör man inte helt lita på vad instruktionsboken säger i det här fallet utan alltid be verkstaden att även ta en titt på kamremmen varje gång man lämnar in bilen för service.