Olika sorters fordon

vehicle

Vi har fordon och så har vi större fordon, för många när man nämner fordon så tänker man på bilar men om man kollar upp hur många olika fordon som finns så kanske man blir lite förvånad och överraskad över mängden olika fordon som finns ute både på våra vägar men också i skogen, på arbetsplatser och andra ställen där fordon används.

Personbilar

Personbil

Personbil

De flesta har tillgång till personbil, i vissa familjer finns det fler än en personbil då det kanske krävs två bilar för att få tillvaron att fungera. Man bor så till att det inte går någon buss och man kan inte samåka till jobbet utan det enda som fungerar är att ha två bilar. Personbilen används i första hand för att frakta människor.

Taxibilar är ju också personbilar men med uppgift att skjutsa andra till specifik adress, då används bilen i yrkesmässig trafik och annat körkort krävs för att framföra fordonet.

Lastbilar och bussar

Lastbil

Lastbil

Lastbilar kommer också i olika storlekar, mycket beror på hur mycket och vad som ska fraktas. En lastbil fraktar olika saker, fraktföretagen ser till så att produkter och varor fraktas land och rike runt ut efter våra vägar. Det kan också vara fråga om schaktmassor eller annat som måste förflyttas från ett ställe till ett annat.

Bussar är också ett fordon där människor har möjlighet att åka i och transporteras från ett ställe till ett annat. De flesta städer har bussar i lokaltrafik som går vissa linjer efter en tidtabell som man kan åka med.

Traktorer och maskiner

Taina Sohlman / Shutterstock.com

Skotare

Dessa kan delas in i mindre och större traktorer, dessa används oftast för att gräva och flytta stora tunga saker. En traktor kan framföras av den som innehar traktorkort, detta kan tas när man fyllt 16 år.

Det finns speciella maskiner som används för en speciell sak, en skotare är en specialbyggd maskin som kan lasta och köra i besvärlig terräng där man inte kan gå med andra lastmaskiner.