Miljötänket

En ständigt återkommande fundering kring bilar är hur mycket bilen bidrar till vår miljöförstöring och växthuseffekten. Det är de kända växthusgaserna som påskyndar uppvärmningen av jorden och en stor bov i sammanhanget är koldioxid.

När diesel och oljor förbränns bildas koldioxid och det är det som gör att forskningen satsar hårt på att minska användandet av oljor inom bilindustrin. Det här kan man göra på många olika sätt:

Utvecklingen går idag fram rejält på elbils-marknaden. Det presenteras nya elbilar med bättre motorer och bättre batterier. Snart kommer elbilen att vara ett alternativ för den miljömedvetne bilisten. Det finns idag ett antal mycket konkurrenskraftiga elbilar på marknaden och under år 2013 fick följande bilmodeller utmärkelsen ”Årets Elbil” på http://www.elbilsverige.se som är en ideell förening som vill verka för ett utökat användande av elbilar i Sverige.

Ladda bilen

Nissan LEAF
Volvo C30 Electric
Tesla Roadster
Volvo V60 plug-in

Gasbilar är ett mycket miljövänligt alternativ. Om man väljer att driva sin bil med gas istället för bensin kommer man att minska utsläppen av koldioxid med 90 % jämfört med en oljebaserad drift. Gasdrivna bilar är också bra ur företagsekonomisk synvinkel om företaget vill satsa på en sådan tjänstebil. Förmånsvärdet minskar med 40 % för den som väljer att köpa in en sådan företagsbil.

Vad kan jag som förare bidra med?

Om man ändå inte väljer att köpa en elbil eller gasbil finns mycket jag som bilförare kan göra för att förhindra höga utsläpp av koldioxid i atmosfären. Den allra viktigaste punkten är att sättet att köra bil skall förändras. Om jag väljer att köra klimatsmart kommer jag att kunna hålla nere utsläppen. Vad innebär då Eco-driving?

Eco-driving är ett körsätt som rejält minskar utsläppen och som dessutom är mycket bra för den egna plånboken. Genom att förbrukningen av bränsle minskas blir kostnaderna för drivmedel mycket lägre. Det här skall du tänka på när du vill köra miljövänligt:

Kör inte för länge på ettans växel
Använd dig av motorbroms i stor utsträckning
Hoppa över växlar; gå från ettans växel direkt till treans, eller från tvåans växel direkt till fyrans
Växla så snabbt som möjligt till en högre växel för att minska bilens varvtal
Ligg inte hela tiden med foten på gasen. Om det är möjligt skall du släppa gasen och låta bilen rulla
Försök att använda ettans växel så lite som möjligt. Växla till exempel inte ner till ettans växel i varje gatukorsning
Kör lugnt vilket innebär att du släpper gaser i god tid när du ser att du närmar dig en hastighetssänkning

Du hittar mer information om hur du genomför en Eco-driving på Sveriges Trafikskolors sida.