Byta tändstift

Tändstift

Tändstiftet i bilen ser till att luft- och bränsleblandningen antänds vilket får förbränningsmotorn att fungera som den ska. Detta gör tändstiftet till en av de viktigaste delarna i motorn. Motorn startar inte om inte gnistan från tändstiftet finns där.

Fungerar inte tändstiftet är det stor risk att det blir en misständning. Det räcker med att det sker några misständningar för att katalysatorn ska skadas. Mittelektroden i tändstiftet består av koppar, något som gör att stiftet snabbt kan avleda stora värmemängder. För att du ska känna dig säker bör du kontrollera tändstiftet årligen eller var 2000:e mil om du kör mycket under ett år.

När det gäller tändstiftet bör det bytas vid service. För att bilen ska ha en bra förbränning och för att miljöpåverkan ska bli så liten som möjligt är det avgörande att du har ett fungerande tändstift. Har du ett gammalt ger det inte lika bra förbränning av bränsle- och luftblandningen och din bil blir betydligt mer svårstartad. Det är något du vill undvika, speciellt under vintern då det är kallt ute.

Självklart måste du ta hand om hela din bil och inte bara vissa delar. Allt på bilen måste fungera för att du ska kunna känna dig säker. Något som är väldigt viktigt för din säkerhet är bromsarna. Du kan spara in pengar genom att byta bromsskivorna själv hemma, det har vi skrivit om förut. Det kan vara lite svårt till en början men övning ger färdighet. Att lämna in bilen för service kan bli dyrt och det är bra att kunna spara in lite pengar på att göra jobbet själv.