Bilintresse

Reparera bil med handbokDe flesta har sin bil enbart som ett transportfordon. Att meka, putsa, tvätta och besikta är bara något nödvändigt ont. Trots detta kan de ha ett stort intresse för bilar men då mest att titta på.

Detta är ena delen av det stora bilintresset som finns i Sverige. Att det är utbrett är lätt att förstå om man tittar i tidningshyllorna på affärerna. Det finns tidningar om allt från gamla amerikanska 50-talsbilar till de mer moderna sportbilarna. Detsamma gäller utbudet av böcker på denna front. Gå till biblioteket och sök efter böcker om bilar och du kommer mötas av ett enormt utbud. De som inte enbart letar efter böcker om de modernaste modellerna kan med fördel lämna sökandet på internet och istället bege sig till bibliotekets lokaler. Visst finns det mycket info även för de som söker på internet men de som vill fördjupa sig inom något område bör leta efter en bok om ett enda ämne.

Men sen finns det de som tycker det är intressant och roligt att laga fel som uppstår eller bygga om delar av bilen för att det ska bli snyggare eller mer funktionell. I de flesta fallen rör det sig då inte om de modernaste bilarna på marknaden eftersom dessa är svåra att meka med själv. Allt är elektroniskt styrt och det behövs därför specialverktyg och apparater för att kunna mäta, justera och reparera eventuella fel.

På grund av att mekande mest sker med bilar som har några år på nacken kan böcker om bilreparationer sökas efter på bibliotek eller antikvariat. Flera antikvariat lägger även upp sina böcker på databaser på internet vilket gör det lätt att hitta en bok som just är skriven om den bilmodell som man har. Även i detta fall är böckerna betydligt mer djupgående än den ytliga informationen som ges på hemsidor och bloggar.