Fräscha upp bilen – Enkla tips

car_320622398

Det går att snygga till din bil med en del enkla knep. Små åtgärder som varken kräver tid eller djupgående tekniska kunskaper. En del är ganska självklara medan andra är lätta att glömma när du skriver din att-göra-lista:

Tvätta bilen utvändigt – för de flesta är enda alternativet att använda automatvätten, men finns möjligheten så mår många bilar bättre av att handtvättas med slang och svamp. Gör du det hemma på gården eller i garaget så sparar du dessutom en liten slant. Kom även ihåg navkapslarna och däcken.

Städa kupén – plocka bort allt skräp och småprylar och dammsug. För all städning är en bra grundregel – börja upptill och gå nedåt. (Detta då damm och grus ofta faller nedåt.) I bilen finns många små vinklar och vrår som är besvärliga att komma åt, därför är en tandborste och diskborste något som alltid är bra att ha till hands. Även den vanligt förekommande bilborsten är utmärkt rör att städa ur t ex luftspjäll och andra djupa håligheter.

Polera instrumentbräda och andra detaljer – i handeln finns en hel del bilvårdsprodukter, som exempelvis vinylglans vilket ger ett utmärkt resultat. Det går dock lika bra med vanlig möbelpolish, som förutom att det är billigare är något man ofta har hemma när man glömt köpa just denna vinylglans. OBS. Polera ALDRIG ytan just under vindrutan! En blank yta där gör att solreflexer kan bli så starka att det stör eller omöjliggör bilkörning.

Avancerade uppfräschningstips

Smörj in däcken med däckglans – En minut per hjul och du får en helt annan finish. Allt ser så mycket bättre ut när bilen har “nya” däck.

Byta olja – Att byta på olja på bilen kan vara lite komplicerat första gången eftersom man måste fånga upp oljan och göra sig av med den på återvinningen. Sedan ska man veta vilken typ av olja man behöver till bilen. Exempelvis passar helsyntetisk när man behöver en motorolja som fungerar bra vid låga temperaturer.

Vaxa och polera bilen – Ok det är lite mer jobb, så har du inte tid, ta det nästa gång. Men, ta den extra halvtimmen och du kommer inte ångra dig. Dagens moderna vaxer är lätta att lägga på och snabba att polera till högglans. För att få ett riktigt proffsigt resultat förbehandlar du med rubbing, en pasta med slipmedel, vilken tar bort oxidationer och småskräp i lacken.

För att få en fräschare luft väljer en del att sätta in doftgranar. Ett annat alternativ är att använda rengöringsmedel med citron. Spetsa gärna med lite ättiksprit, ett gammalt knep för att få bort dålig lukt och cigarettdoft.